بالا رفتن سن چالشهایی را به همراه دارد و در مواقعی ممکن است حفظ سلامت روانی و قوی بودن برایتان دشوار باشد. اگر احساساتی مانند غم و اندوه یا نگرانی مانع از این میشود که بهترین استفاده را از زندگی ببرید، کمک و پشتیبانی در دسترس است.
این را هم بخوانید: کاهش استرس | چگونه استرس خود را کاهش دهیم؟
سلامت روان شما مهم است
سلامت روح و روان شما بخش مرکزی سلامت کلی شما است. اگر سلامت روحی-روانی خوبی ندارید، ممکن است عزت نفس خوبی هم نداشته باشید یا احساس اعتمادبهنفس نداشته باشید و قادر به رویارویی با زندگی و چالشهای آن نباشید.
داشتن سلامت روحی-روانی مهم است، نه فقط برای اینکه بتوانید روز را سپری کنید، بلکه برای اینکه بتوانید روابط سالمی را با دیگران حفظ کنید و از زندگی به طور کامل قدردانی کنید. بنابراین اگر احساس میکنید که سلامت روحی شما آنطور که باید خوب نیست، قبل از رسیدن به یک نقطه بحرانی به دنبال پشتیبانی باشید.
مشکلات رایج سلامت روان برای سالمندان
بسیاری از افراد مسن در برخی مواقع مشکلات روانی دارند. این ممکن است به دلیل:
- بیماری
- ضعف و از دست دادن استقلال
- غم و اندوه و از دست دادن
- استرس مالی
- تغییر ترتیبات زندگی
- افزایش انزوای اجتماعی
- بهبود رفاه شما
کارهای زیادی وجود دارد که میتوانید برای بهبود سلامت روح و روان و رفاه خود انجام دهید. آنها عبارتند از:
- خوب غذا خوردن
- خواب کافی
- ورزش منظم
- گذراندن وقت با دوستان و خانواده
- به اشتراک گذاشتن احساسات با دیگران
- انجام فعالیتهای لذتبخش و آرامشبخش
- داوطلب شدن و کمک به دیگران
با انجام برخی از این کارها، بهترین شانس را برای حفظ سلامت روحی-روانی به خود میدهید. اما اگر علیرغم بهترین تلاشهایتان، همچنان در تلاش هستید، ایده خوبی است که از حمایت حرفهای برخوردار شوید.
آنچه در مورد سلامت روان در سالمندان باید بدانید
سلامت روح و روان و سلامت جسمی یک خیابان دوطرفه هستند. با بالا رفتن سن، سلامت جسمانی ما غالبأ کاهش مییابد. این میتواند به معنای سازگاری با مشکلات جدید سلامتی، داشتن استقلال کمتر یا سازگاری با محیط جدید باشد. این وقایع میتوانند به گونههای مختلف بر سلامت روح و روان افراد مسن تأثیر بگذارند.
سلامت روان در بزرگسالان مسن اغلب به دلیل ناشناخته بودن یا نادیده گرفتن آن در زیر رادار قرار میگیرد. برخی از افراد ممکن است فکر کنند، برای مثال، علائم افسردگی، فقط بخشی طبیعی از افزایش سن است. دسترسی به مراقبتهای بهداشت روانی و انگ اطراف آن نیز میتواند موانعی را برای افراد مسن که نیاز به درمان دارند ایجاد کند.
چرا سلامت روان در بزرگسالان مسن یک مسئله است؟
جمعیت جهان با سرعت فزآیندهای در حال پیر شدن است. پیشبینی میشود از سال 2015 تا 2050 تعداد افراد مسن 60 سال به بالا دو برابر شود. این رقم از حدود 900 میلیون نفر به 2 میلیارد بزرگسال بالای 60 سال میرسد. از هر 4 سالمند، یک نفر مشکلاتی را با سلامت روح و روان خود تجربه میکند. شایعترین مسائل افسردگی، زوال عقل و اضطراب است. افسردگی و زوال عقل شایعترین هستند و 5 تا 7 درصد از جمعیت بالای 60 سال را تحتتأثیر قرار میدهند. اضطراب در رتبه دوم قرار دارد و سازمان بهداشت جهانی(WHO) گزارش داده است که 3.8 درصد از افراد مسن را تحتتأثیر قرار میدهد.
مشکلات روحی-روانی که سالمندان با آن مواجه هستند
نیازهای سلامت روح و روان سالمندان منحصربهفرد است. دوره های انتقالی و رویدادهای عاطفی مانند نقل مکان، مرگ عزیزان و تغییرات بدنی در افراد بالای 60 سال رایج است.
مشکلات روانی که سالمندان با آن مواجه هستند عبارتند از:
- افسردگی
- سوء مصرف مواد
- زوال عقل
- اضطراب
- پریشانی روانی مکرر
- خودکشی کردن
افراد مسن بالاترین میزان خودکشی را در مقایسه با گروههای دیگر دارند. افراد 85 ساله و بالاتر بیشترین میزان را دارند و پس از آن بزرگسالان 75 تا 84 ساله قرار دارند.
تنهایی و انزواء اجتماعی نیز از عوامل مؤثر هستند. آنها با این بیماریها و شرایط فیزیکی مرتبط هستند:
- فشار خون بالا
- چاقی
- بیماری قلبی
- سیستم ایمنی ضعیف
- بیماری آلزایمر
- زوال شناختی
ممکن است تنهایی و انزواء اجتماعی شبیه به هم به نظر برسند، اما لزوماً یکسان نیستند. شما ممکن است تنها زندگی کنید اما یک زندگی اجتماعی فعال داشته باشید و توسط خانواده و دوستان احاطه شده باشید. از سوی دیگر، حتی زمانی که در محاصره مردم هستید، میتوانید احساس تنهایی کنید. انسان یک گونه اجتماعی است. عدم ارتباط با دیگران یا از دست دادن حس اجتماعی میتواند حس ما را نسبت به دنیای اطراف تغییر دهد و بر سلامت روان ما تأثیر منفی بگذارد.
علائم هشداردهنده مسائل مربوط به سلامت روح و روان
افسردگی و سایر مسائل مربوط به روح و روان میتواند بیماریهای بدن را بدتر کرده و زمان بهبودی را کندتر کند. این مسائل میتوانند به عوارض و موانعی برای بهبودی تبدیل شوند و انجام کارهای ساده مانند تغذیه، مراقبت و لباس پوشیدن فرد را سخت کنند. مهم است که به خاطر داشته باشید که مبارزه با کارهای اساسی همیشه نشانه پیر شدن یا تغییرات زندگی همراه با پیری نیست.
اگر در مورد سلامت روح و روان یکی از عزیزانتان نگران هستید، به این علائم توجه کنید تا ببینید آیا چیزی غیرعادی است:
- تغییر در الگوهای خواب – کمخوابی یا زیاد خوابیدن
- سطح استرس بالا یا نگرانی مداوم
- افکار خودکشی
- مشکل در احساس احساسات مثبت
- ایدهها یا رفتارهای غیرمعمول
- احساس نیاز یا وابستگی به مواد مخدر و الکل
- احساس ناامیدی یا تسلیم شدن
- سردرد و درد مداوم
- عصبانیت و تحریکپذیری
- انجام فعالیتهای پرخطر
- آنچه شما میتوانید انجام دهید
آیا نگران یکی از عزیزانتان هستید، یا مشکوک هستید که سلامت روح و روان آنها ممکن است بدتر شود؟ طبیعی است که با افزایش سن با سرعت کمتری حرکت کنید، اما تغییر محسوس در خلق و خو یا حافظه میتواند نشانه مسئله جدیتری باشد.
این مراحل را انجام دهید تا متوجه شوید که آیا عزیز شما ممکن است به کمک نیاز داشته باشد:
سؤالات خود را بپرسید. ابتکار عمل داشته باشید و از عزیزانتان بپرسید که چه احساسی دارند. حامی باشید و با دقت گوش دهید. بپرسید آیا چیزی وجود دارد که در مورد آن احساس اضطراب یا احساس ناراحتی میکنند. از آنها بپرسید که آیا احساس استرس یا به خصوص خستگی میکنند. اغلب، مردم به گوش شنوا نیاز دارند، و این هنوز هم با افزایش سن صادق است.
از یک داروساز بپرسید اگر دوست یا یکی از اعضاء خانواده شما دارو مصرف میکند و علائم خستگی نشان میدهد، از داروساز بپرسید که آیا داروی آنها میتواند علت باشد. گاهی اوقات، برخی ترکیبات دارویی میتواند باعث کاهش سطح انرژی و خستگی شود. یک داروساز سالمندان در زمینه دارو برای افراد بالای 60 سال تخصص دارد.
نگرانیهای خود را با پزشک خود در میان بگذارید. آنها سابقه پزشکی و داروهایی که مصرف میکنید را میدانند و میتوانند آزمایشها و متخصصان را برای تعیین مشکل توصیه کنند. یک ارزیابی دریافت کنید. عزیزانتان را نزد روانپزشک سالمندان ببرید. آنها برای تشخیص و درمان بیماریهای روانی مرتبط با افزایش سن آموزش دیدهاند.