باید بگوییم، در بیزنسهای موفق و کسب و کارهایی که امروزه به خوبی بازاریابی میشوند؛ یکی از مهم ترین و اصلیترین مسائل، این است که طرح بازاریابی یا همان مارکتینگ پلن برای آن بیزنس یا آن کسب و کار وجود داشته باشد؛ به طوری که اگر طرح بازاریابی برای یک بیزنس وجود نداشته باشد؛ بسیاری از صاحبنظران آن بیزنس را شکسته خورده میدانند؛ به همین دلیل با توجه به مطالب فوق تصمیم گرفتهایم در ادامهی این مطلب گوگل صنف در ارتباط با طرح بازاریابی و چگونگی پایهریزی آن با یکدیگر صحبت کنیم؛ پس تا پایان همراه ما باشید.
منظور از برنامه بازاریابی چیست؟
اگر بخواهیم یک تعریف علمی در ارتباط با طرح بازاریابی ارائه دهیم، باید بگوییم منظور از برنامه بازاریابی یک سند یا یک برنامه عملیاتی است که در آن استراتژی تبلیغاتی یک شرکت جزء به جزء بررسی میشود و به یک برنامه کمک میکند که به اهداف خود در مدت زمانهای مشخصی برسد.
اجزای اصلی طرح بازاریابی
خوب است بگوییم، برای پایهریزی یک مارکتینگ پلن یا طرح بازاریابی مناسب بایستی 7 جزء آن رعایت شود؛ که در ادامه این 7 جزءرا برای آشنایی هرچه بیشتر شما با عبارت و راهبرد طرح بازاریابی ذکر خواهیم کرد.
جزء اول: تحقیقات بازار
اولین و اساسیترین قدم و جزء در پایه ریزی یک برنامه ی بازاریابی درست و اصولی انجام تحقیقات بازار است که در روند آن مسائلی مانند میزان تحصیلات، درآمد افراد، حجم بازار، بالا و پایین شدن قیمت ها و موضوعاتی از این دست مورد بررسی قرار میگیرند؛ البته خوب است بدانید، بسیاری از این نوع اطلاعات در جامعه و بازار ایران به طور رسمی جایی ثبت نشده اند و دریافت آن ها تنها با انجام مطالعاتی مثل مطالعات میدانی امکان پذیر خواهد بود.
جزء دوم: بازار هدف
بازار هدف و تعیین آن یکی دیگر از اساسیترین مسائل در طرح بازاریابی است، به وسیله ی مشخص کردن بازار هدف شرکت تولیدکنندهی کالا یا خدمات خواهد توانست تبلیغات موثرتری را ارائه دهد؛ البته خوب است بدانید که این بازار هدف در 2 تا 3 سطح مشخص میشود.
جزء سوم: یافتن جایگاه یا پوزیشنینگ
پوزیشنینگ یا یافتن جایگاه در بحث طرح بازاریابی از دیگر مسائل مهم هست، که مفهوم آن را با یک مثال توضیح خواهیم داد؛ فرض کنید شما یک مزون لباس عروس دارید و فردی از میان بازار هدف قصد دارید ما بین تمام مزونهای لباس عروس یک مزون را انتخاب کند؛ منظور از یافتن جایگاه یا پوزیشنینگ این خواهد بود که در ذهن فرد خریدار، مزون شما چه جایگاهی دارد؟ آیا مزون شیکی به نظر می رسد؟ آیا بازار هدف ، مزون شما را جزء مزون هایی که لباس زیباتری دارند؛ طبقهبندی میکند یا خیر؟ و مسائل متعددی دیگری از این دست.
جزء چهارم: تحلیل سایر رقبا
در پایهریزی یک طرح بازاریابی یکی دیگر از اجزاء مهم تحلیل رقبا هست؛ به این ترتیب که شما به وسیلهی انجام یک تحلیل مناسب به طور مثال این که فروش رقبا چگونه است، بازار هدف آن ها شامل چه کسانی است؟ اهداف بلندمدت آنها چیست و مسائلی از این دست، به بهبود و بالا بردن احتمال موفقیت خودتان کمک می کنید.
جزء پنجم: تعیین استراتژی بازار
یکی دیگر از اجزاء خیلی مهم یک مارکتینگ پلن ، تعیین استراتژی بازار است؛ با تعیین این استراتژی مسیر رسیدن به موفقیت یک کسب و کار در زمینهی بازاریابی کاملا دقیق مشخص خواهد شد؛ به این ترتیب در هر مرحله کاملا مشخص است که چه راهبردها و راهکارهایی بایستی انجام بپذیرد.
جزء ششم: مشخص کردن بودجه
طبیعتا یکی از اصلیترین و اساسیترین مراحل برای یک طرح بازاریابی مشخص کردن بودجه و تعیین آن است؛ زیرا بدون دانستن این مسئله نمیتوان آن طور که باید به صورت دقیق برنامهریزی کرد؛ همچنین با تخصیص بودجهی مشخص برای بازاریابی میتوان نرخ بازگشت سرمایه را محاسبه کرد و به عبارتی متوجه شد که انجام این نوع بازاریابی با طرحی که برایش مشخص است برای چنین شرکتی صرفهی اقتصادی دارد یا خیر.
جزء هفتم: داشتن شاخصهای ارزیابی
همانطور که میدانید، هر برنامه و طرحی نیازمند یک سری شاخص های ارزیابی است تا به وسیلهی آنها چه در طول مسیر و چه در پایان مسیر مشخص شود که مارکتینگ پلن انجام شده یا درحال انجام مفید واقع شده است یا نشده است.
گام های نوشتن یک طرح بازاریابی
حال که با طرح بازاریابی و اجزای آن تا حد نیاز آشنایی پیدا کردیم؛ نیاز هست در ارتباط با مراحل و گام های نوشتن یک طرح بازاریابی نیز اطلاعاتی را در اختیار شما عزیزان قرار بدهیم.
گام اول: نوشتن اهداف
در اولین مرحله برای نوشتن یک مارکتینگ پلن، نیاز هست که شما اهدافتان را از اجرای این طرح بازاریابی بیان کنید؛ البته حواستان باشد که این اهداف بایستی کاملا واضح، قابل اندازه گیری، واقعبینانه و زماندار باشد.
گام دوم: تحقیقات
در این مرحله از نوشتن یک برنامه بازاریابی باید، تحقیقات در زمینهی نیاز ها و علائق مشتری و استراتژیهایی که رقبا به کار میبندند، به طور کامل انجام شود؛ که روشهای متعددی نیز دارد.
گام سوم: نوشتن طرح اولیه
در این مرحله طرح اولیه از برنامهی بازاریابی یا طرح بازاریابی شما با جزئیات کامل مشخص میشود و استراتژی ها نیز تعیین میگردد.
گام چهارم: مشخص کردن ابزار سنجش
اگر یادتان باشد، در قسمت های قبلی گفتیم یکی از اجزاء مهم طرح بازاریابی داشتن ابزار سنجش هست، به همین دلیل بایستی در این قسمت این ابزار مشخص شوند و پس از آن در همین مرحله باید طرحی که در قسمت قبلی نوشته شده است، ارزیابی شود.
گام پنجم: نوشتن طرح نهایی
وقتی در گام قبلی برنامه شما به وسیلهی ابزار سنجش ارزیابی شد؛ زمان این میرسد که در مرحله و گام آخر از نوشتن یک مارکتینگ پلن، کم و کاستیهای آن را جبران کنید و طرح نهایی را به عنوان یک نسخهی کامل شده از طرح بازاریابی کسب و کارتان ارائه بدهید.